11 tips på hur du vaknar pigg

Så vaknar du pigg

Svårt att ta dig upp ur sängen nu när höstmörkret smyger på?
Det finns knep att ta till.
- Det viktigaste är att få ljus på morgonen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstituet.



Nu blir det mörkare på morgnarna. Och för många ännu mer plågsamt att stiga upp ur sängen.
- Det är vanligare att folk klagar på att det är svårt att gå upp på morgonen än att de har svårt att somna på kvällen, säger Torbjörn Åkerstedt, som forskar om sömn för Stockholms universitet och på Karolinska institutet.
Morgontröttheten kan bero på olika orsaker. Kanske går du och lägger dig för sent eller så ringer klockan när du är mitt i din djupsömn - då blir du trött även om du har sovit tillräckligt länge.
Är du alltid morgontrött kan det ha med din biologiska klocka att göra. Bottennivån på vår dygnsrytm inträffar när vi är som allra mest svårväckta.
- Har du tur inträffar den klockan fyra på natten. Men den kan lika gärna inträffa klockan sju, när väckarklockan ringer, säger Torbjörn Åkerstedt.
Dygnsrytmen är delvis genetiskt styrd, men det går att hjälpa den på traven.
Äta fruktost tidigt hjälper

Susanna Jernelöv är psykolog och har doktorerat på Karolinska Institutet:
- Ljus är det viktigaste. Man ska se till att ha det ljust omkring sig när man vaknar på morgonen. Då kommer man så småningom ställa om klockan så att man får lättare att vakna. Att äta frukost och vara fysiskt aktiv på morgonen hjälper också, säger hon.
Emilie har besegrat tröttheten

Emilie Helmer, 28, i Jönköping hade för några år sedan ofta svårt att komma upp ur sängen. Nu är morgontröttheten helt borta.
- Jag känner mig oftast helt okej när klockan ringer, sedan är det klart att det kan vara svårare att gå upp vissa morgnar, till exempel om det är väldigt mörkt och ruggigt ute.
Hon följer många av de klassiska sömnråden: att ha svalt och mörkt i rummet, regelbundna tider och skön säng.
- Sedan märker jag att det är viktigt att röra på sig på dagarna. Jag märker skillnad när jag har gjort det.
- Dessutom äter jag frukost på jobbet. Det gör att jag får sova en halvtimme längre, till sju. Har man väl fått in rutinerna så funkar det, säger hon.
Ältandet över saker som oroar oss kan vara det som gör det allra svårast att somna - och därmed gör att vi vaknar trötta.



11 tips - så vaknar du pigg


• Varva ner. Två timmar innan du lägger dig bör du ta det lite lugnare. Läs en bok eller umgås med din familj. Titta gärna på tv - men inte om det är för våldsamt.
• Skapa rutiner. Lägger du dig samma tid varje kväll så ställer hjärnan in sig på det och börjar varva ner. Därför är idealet att ha liknande rutiner varje kväll.
• Lägg dig i tid. Kroppen är konstruerad att sova mellan klockan 20 och 04 då det vanligtvis är mörkt. De tiderna fungerar dock inte så bra i dagens samhälle. Det optimala i dag är att sova mellan 23 och 07 eller 24 och 08. Har du inte sovit tillräckligt på natten kan du komplettera det med en tupplur.
• Rör på dig. Om du inte tränar får hjärnan mindre behov av att vila. Men du ska inte träna för hårt två timmar före läggdags. Då ökar ämnesomsättningen - vilket i sin tur gör det svårt att somna.
• Se över ditt sovrum. Det ska vara svalt, men ha gärna ett varmt täcke. Stäng av mobilen och datorn - elektroniken stör.
• Uppsök dagsljus. Ta till vara så mycket dagsljus som möjligt under dagen. Promenera till jobbet eller skolan på morgonen och gå ut en sväng på lunchen.
• Ta ett bad. Eller en varm dusch. När huden blir uppvärmd tror hjärnan och kroppen att det är dags att sova.
• Testa ljus-väckarklocka. Ljuset är en av de viktigaste sakerna när det gäller att piggna till på morgonen. Ljus-väckarklockor har visat sig fungera, så testa gärna en sådan.
• Undvik kaffe och alkohol. Läsk koffeinhaltiga drycker och nikotin påverkar nattsömnen. Har du upplevt att du sover sämre när du druckit alkohol? Det beror på att sömnen störs när alkohol förbränns.
• Var inte hungrig. Men ät inte heller för tätt inpå sängdags. Maten påverkar dock inte sömnen så mycket, men går du och lägger dig hungrig sänder kroppen signaler till hjärnan att du ska vakna och gå till kylskåpet.
• Älta inte. Ältandet över saker som oroar oss kan vara det som gör det allra svårast att somna - och därmed gör att vi vaknar trötta.


taget ur expressen


RSS 2.0