vänner




morgon




walt disney




solsken




respekt




drömmen




tårar




dag




stunder




tacksam




hem




kaffe




drömmen




människorna




vackraste




vad man kan äta om man tappar hår

 

Idag mina fina läsare ska vi lära oss allt om hur och vad vi äter påverkar vårt hår. För att ta reda på allt om matens påverkan på håret så var jag och träffade en Nutritionist i Naples, Florida som hette Betty. Betty var en jättegullig tjej som såg väldigt hälsosam och vältränad ut och hon jobbade även som personlig tränare (något jag faktiskt funderar på att utbilda mig till). Under mötet med Betty lärde jag mig verkligen jättemycket och jag tyckte att det var superintressant då jag är väldigt intresserad av kost. I det här inlägget får ni därför läsa om allt jag lärde mig.

 

Tänkte börja med att visa Bettys lista Top 10 foods for healthy hair, nedan ser ni även bilder på maten som Betty tipsade och sa var det bästa att äta för ett friskt och välmående hår. Enjoy!

 

                          
TOP 10 FOODS FOR HEALTHY HAIR

 

 1. Lax

 

Förutom att lax innehåller mycket protein och vitamin D (som är viktigt att få i sig för att få ett starkt hår), så innehåller det ju också omega-3 fett. Omega-3 är nämligen "The true superstar" för ditt hår då kroppen behöver omega-3 för att håret ska växa och inte kan tillverka det själv utan behöver få i sig det fettet ifrån maten vi äter.

 

 

Annan mat som innehåller livsnödvändiga fettsyror: advokado, pumpakärnor och valnötter

 


2. Valnötter

 

Valnötter innehåller som sagt omega-3 och är även rik på vitamin E och biotin. För lite biotin kan leda till att man tappar hår. Valnötter innehåller också koppar som hjälper din naturliga hårfärg att bli rik och lystrande.

 


3. Ostron

 

 Ostron innehåller zink och får man i sig för lite zink kan även detta leda till att du tappar hår eller till och med ögonfransar. Du kan även få en torr hårbotten.

 

 

Annan mat som innehåller zink: nötter, kött och ägg

 

4. Sötpotatis

 

 Sötpotatis är en bra källa av antioxidanten beta carotene som din kropp sedan förvandlar till vitamin A. Vitamin A hjälper dig att skydda och producera oljorna som behövs för din hårbotten.

 

 

Andra alternativ för att få sig beta carotene: Morrötter, mango, pumpa och aprikos

 

 

5. Ägg

 

 Ägg är väldigt bra att äta för att få i sig protein, som är bra för håret. Plus att det innehåller järn, vilket är extra viktigt för ditt hår. För lite järn är nämligen en stor orsak till att speciellt kvinnor tappar hår.

 

 

Andra alternativ för att boosta ditt järnupptag: Kyckling, fisk, fläskkött och nötkött


6. Spenat

 

 Järn, Beta carotene, Vitamin C och folsyra i spenat hjälper din kropp att hålla dina hår folliklar hälosamma. Spenat hjälper även alla oljorna i hårbotten att cirkulera. 

 

Andra alternativ: Broccoli, grönkål och mangold

 

 

7. Linser

 

 Linser är små men mäktiga. Linser innehåller protein, zink, järn som är bra för håret och är även speciellt viktigt att få i sig om man är vegetarian.

 

 

Andra alternativ: Soyabönor och kidneybönor

 

8. Grekisk yoghurt

 

 Grekisk yoghurt innehåller mycket protein, vitamin B5 och vitamin D. Senaste forskningen säger att vitamin D och hår folliklarnas hälsa går hand i hand.

 

 

Andra alternativ: Keso och mjölk

 

 

9. Blåbär

 

 Blåbär är ett riktigt superbär på många sätt och vis men när det kommer till hårhälsa så är det just vitaminet C i blåbär som är viktigt att få i sig. För lite vitamin C i vår kost kan göra så att håret går sönder.

 

 

 

Andra alternativ för att få i sig vitamin C: Kiwi, sötpotatis, tomat och jordgubbar


10. Kyckling

 

 Alla vet vi att kyckling innehåller protein. Eftersom att håret består till 97 % av protein så ger mat som innehåller mycket protein dig de grundläggande byggstenarna för ett starkt och friskt hår. Det är inte bara proteinet i kyckling som är bra utan även zink, järn och B-vitamin gör håret starkt.

 

 

Andra alternativ för magert protein: Nötkött

 

 

          HÄR KOMMER RESTEN AV FRÅGORNA JAG STÄLLDE TILL BETTY:

 

 

Hur påverkar psykisk ohälsa som stress, depression och bantning håret?

Går man ner i vikt väldigt snabbt så kan man tappa hår, då man inte får i sig den näring håret behöver. Är man stressad kan man också tappa hår då stress påverkar allt i kroppen. Stress och snabb viktminskning påverkar hårkvalitén och man kan tappa hår.

 

På vilket sätt påverkar det vi äter håret?

 

Vad vi stoppar i oss och får i oss för näring påverkar allt i din kropp, ända ifrån dina organ till din hy. Allt du äter påverkar även därför hur din hårkvalité är. Om du inte får i dig tillräckligt med protein så kan inte håret växa lika fort etc.

Finns det någon dunderkur för håret som man kan äta?

 

Ät mer superfoods, naturliga råvaror. Man ska äta så naturliga och obehandlade matvaror som möjligt. Inte snabbmat och färdigköpta maträtter utan rent och naturligt.

 

Bettys bästa tips på mat som är en dunderkur för håret var en supersallad som innehåller: Spenat, Lax, Valnötter, Ägg, linser eller bönor samt egengjord grekisk yoghurt dressing och blåbär på sidan.


Kan man boosta håret med vitaminer utifrån så som olivolja?

 

Olivolja och kokosnötolja är både bra för din hud och för din hårbotten då din hårbotten behöver återfuktas eftersom att hårbotten lätt torkas ut av alla produkter vi använder i håret samt när vi solar osv. Och om hårbotten torkas ut påverkar det tillväxten av våra hår folliklar.

 

Betty använder en olja i hårbotten två gånger i veckan som återfuktar hårbotten vilket i sin tur gör så att hår folliklarna mår bra och växer och därefter ger hennes hår lyster.

 

Så att ta hand om hårbotten är precis lika viktigt som vad man stoppar i sig för mat.

 

Finns det olika vitaminer för olika behov? Torrt hår? Fett hår? Tunt hår? Glanslöst? Etc.

 

Det finns massor av näringstillskott som innehåller biotin, silica och järn där ute på marknaden som man kan använda och som kan hjälpa om man inte får i sig den näring håret behöver. Men om du äter en hyffsat hälsosam diet och läget inte är riktigt kritiskt så tror Betty inte att det hjälper. Det hjälper oftast inte för att få håret att växa som många tror då det är en mängd olika faktorer som spelar in för att få håret att växa snabbare.

 

Betty rekommenderar oftast inte näringstillskott för håret, det är inga magiska piller som många tror.


Kan du som nutrionist se på ett hår hur en person mår? (Vad man har brist på för vitaminer i kroppen)

 

Man kan göra håranalystester för att ta reda på vilka vitaminer man har brist på. Men ja, Betty kan se på extremfall om en persons diet innehåller för lite järn eller zink.


På vilket sätt påverkar träning och motion håret?

 

När man tränar och vill bygga muskler så är det ju som alla vet viktigt att få i sig protein men inte bara för musklernas skull utan också för ditt hår.

 

Att träna och motionera är ju bra för en mängd olika saker, inklusive håret på det sättet att träning ger en ökad blodcirkulation vilket i sin tur gör din hårbotten mer hälosam.


Om du måste ge mig ett enda hårtips, vad skulle du säga då?


Ät mer funktionell och naturlig mat!

 

 


RSS 2.0