Var rädd om dina öron

Akutmedicin kan rädda din hörsel

Skydda hörseln - med antioxidanter. En ny svensk studie visar att risken för hörselskador kan minskas med hjälp av en antioxidant, acetylcystein.
Inom försvaret ges därför antioxidanten nu som akutmedicin till personer som utsatts för kraftigt buller.
- Även antioxidanter i kost, som frukt och grönsaker, skulle kunna skydda hörseln, säger professor Ulf Rosenhall.


Hörselskador är ett folkhälsoproblem. 1,3 miljoner svenskar har någon form av hörselnedsättning, enligt Hörselskadades riksförbund. Lika många svenskar lider av tinnitus - många av dem har också nedsatt hörsel.
- Vi har sett att tinnitus ökar bland tonåringar och unga vuxna, vilket är alarmerande, säger Ulf Rosenhall, professor emeritus i klinisk audiologi och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.
Buller, både i arbetslivet och så kallat fritidsbuller, som hög musik, är stora bovar bakom både hörselnedsättning och tinnitus. Forskarna försöker därför hitta nya metoder för att skydda de som drabbats av buller från bestående hörselproblem. Antioxidanter är ett intressant område, tycker Ulf Rosenhall.
I en ny studie, som kommer att publiceras i tidskriften Noise & Health, har de svenska forskarna visat att antioxidanten acetylcystein, som i dag är ett vanligt slemlösande läkemedel, kan skydda hörseln mot bullerskador.

Försvarets medicinskåp

Ett trettiotal officerare som deltog i en skjutövning, och därmed utsattes för kraftigt buller, ingick i studien. Med hjälp av känslig teknik, som också kan upptäcka mycket små hörselnedsättningar, mättes hörseln före och efter. Studien visar att acetylcystein kunde skydda officerarnas hörsel när det gavs inom en timme efter bullerexponeringen.
Och redan nu finns direktiv om att antioxidanten ska finnas i försvarets medicinskåp.
- Det har en skyddseffekt. Därför ska det ges så snabbt som möjligt, inom fyra timmar, vid så kallade akustiska olycksfall, säger Ulf Rosenhall.
Men antioxidanter finns också i maten vi äter. C, A och E-vitaminer är några viktiga antioxidanter. Ulf Rosenhall tror därför att också kosten har betydelse för risken att utveckla hörselproblem.


Hörselprofessorns 9 bästa råd:


1. Bullerkänslighet är delvis genetiskt styrt. Men man kan inte själv veta hur känslig man är. Därför ska alla vara försiktiga med starka ljud.

2. Använd hörselskydd eller öronproppar om du ska vistas där det förekommer högt ljud. Det kan exempelvis vara om du jobbar inom industrin, men också under fritidsaktiviteter som jakt eller arbete med kraftigt bullrande maskiner.

3. Var försiktig med hög musik - exempelvis i mp3-spelare, på konserter eller på gymmet. Faktiskt har forskningen visat att det är extra skadligt med höga ljud i samband med extrem fysisk ansträngning. En anledning till det kan vara att förhöjd kroppstemperatur gör öronen extra känsliga.

4. Ta hand om din fysiska hälsa. Att ha god fysisk kondition är faktiskt bra också för hörseln. En kost rik på frukt och grönt kan också vara bra.

5. Ta hand om din psykiska hälsa. Stress, utmattning, dålig sömn och depression ökar risken för tinnitus och gör också att man får svårare att hantera sin tinnitus.

6. Fimpa. Rökning ökar risken för hörselnedsättning.

7. Kolla dina läkemedel. Vissa läkemedel, framför allt vissa cellgifter, kan orsaka hörselnedsättning. Fråga din läkare!

8. Öronen behöver både arbete och vila. Öronen behöver träning genom ljudstimulans - om än inte med för höga ljud. Det finns faktiskt muskelproteiner i öronens hårceller. Därför rekommenderar vi exempelvis ljudöverkänsliga att INTE bära hörselskydd hela tiden.

9. Var förberedd. Det kan vara bra att ha öronproppar med sig i väskan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0